Rum för lärande

Ashkan Fardost: ”En innovativ miljö kan spela enormt stor roll”

Skrivet av Redaktionen 03 april 20194 min att läsa

Ashkan Fardost blickar upp

I höst slår A Working Lab upp portarna. En mötesplats för innovation inom energi, teknik och lärandemiljöer. En viktig pusselbit i huset är Learning Lab. Den 10 april samlas forskare, pedagoger och kreatörer för att diskutera hur den nya miljön bäst kan användas och Ashkan Fardost kommer föreläsa.

– Av det jag hört – Learning Lab låter grymt! Korsbefruktning inom akademin är a och o för den tid vi är på väg in i, säger Ashkan Fardost.

Learning Lab kommer att bli en del i huset A Working Lab som just nu byggs på Chalmers Campus Johanneberg i Göteborg. Projektet Learning Lab handlar om lärande i ett brett perspektiv, vilket innebär att labbet vänder sig till såväl akademin som näringslivet. I direkt anslutning till Learning Lab kommer det att finnas en co-workingarena, makerspace, café och restaurang; miljöer som tillsammans med utemiljön har förutsättningar att berika varandra. Labbet skall kunna inhysa såväl föreläsningar och aktivt lärande som workshops eller styrelsemöten – en slags testarena för lärande med många möjligheter.

Ashkan Fardost är före detta musikproducent och artist samt doktor i organisk kemi. Efter musik- och forskningskarriären började han på företaget Soundtrap. Idag är han Collaborator på Hyper Island, driver sin investeringsfirma Oddball Ventures och skriver på sin bok om meningen med att vara människa i internetåldern.

Med din erfarenhet från Stockholms start-up-scen, vilken roll tror du att rummet och den fysiska miljön spelar för att innovation ska uppstå?

– Jag tror att det är direkt avgörande! Att sitta i en mer traditionell kontorsmiljö, med låg sannolikhet att springa på andra människor än sina närmsta kollegor, är inte speciellt innovationsfrämjande. De fysiska förutsättningarna spelar enormt stor roll. Det är väl heller ingen nyhet egentligen. Arkitekter har ju vetat om det hur länge som helst... men förändringen har tagit tid för folk vill fortfarande ha det som man alltid har haft det.

Skissbild på Learning Lab
I Learning Lab erbjuds en miljö som går att anpassa eller iscensätta på olika sätt för att skapa rätt förutsättningar för respektive situation. Inredning, ljud, ljus och teknik ska kunna svara upp mot olika behov.

Av det du hört om Learning Lab hittills, vilka tankar väcks?

– Jag är optimistisk, jag tycker det låter som att man tänker i rätt banor. Människor som växer upp idag är ständigt uppkopplade och saker och ting kan sättas i rörelse snabbt. Särskilt om man får befinna sig i en miljö där människor och idéer kan mötas. När jag hör om Learning Lab låter det som att det absolut kan bli en sådan plats. Det kan bli stor skillnad mot hur vissa arbetsplatser man varit på ser ut, där avdelningar sitter och håller på sina idéer i små skrån. Även när man har en mer öppen miljö är det såklart en resa och en utmaning innan folk verkligen får ett mer öppet mind set, delar med sig av sina idéer och ser värdet i ett mer öppet förhållningssätt.

De fysiska förutsättningarna spelar enormt stor roll (...) men förändringen har tagit tid för folk vill fortfarande ha det som man alltid har haft det. Ashkan Fardost, Collaborator, Oddball Ventures

Ashkan Fardost, Collaborator, Oddball Ventures

Vad kommer du prata om den 10 april? Ge hisspitchen!

– Vad vi människor vill – vad vi vill jobba med, vem vi vill jobba för, hur vi vill jobba, hur vi vill leva, vilka relationer vi vill starta och så vidare – är direkt kopplat till den ”mening med livet” som vi har installerade i våra hjärnor. När vi är i 13-14 års-åldern så programmeras vi med ett meningssystem som för de flesta varar livet ut. Min föreläsning visar hur internets intåg renderar nuvarande meningar helt obsoleta. Att våra viljor och hur vi ser på vår mening i livet kommer att se radikalt annorlunda ut i framtiden och att vi alla behöver förhålla oss till det. Detta har förstås enorma konsekvenser, speciellt för akademin och näringslivet.

Alla teman på Aha
Följ #upptäckaha och #framtidenscampus