Arkitektur & campus

Student-VM i triathlon lockade hela världen till Kalmar

Skrivet av Redaktionen 20 september 20185 min att läsa

Simmare som gör sig redo för startskott.
"Att träna med andra studenter är magiskt!"

Där Kvarnholmen möter Ängö i Kalmar värmer ett stort antal unga kvinnor upp. Vissa joggar lätt, andra simmar iklädda våtdräkter för att få igång muskulaturen. Det är fullt fokus. Tävlingen ska snart börja, FISU World University Championships of Triathlon. Eller kort och gott student-VM i triathlon.

Emma Varga, 21, stretchar. Hon pluggar till civilekonom med inriktning internationell spanska vid Linköpings universitet. Vid sidan av studierna är hon med i den yttersta svenska eliten i triathlon.

Emma Varga värmer upp.
Emma Varga värmer upp.

Drygt en månad tidigare kammade Emma Varga hem ett silver i triathlonsprint på SM. I dag är målet att tävla och slåss om en topplacering men samtidigt är hon medveten om att motståndet är på en helt annan nivå. Flera är världsrankade, förklarar hon kort innan hon tar sig bort mot startpositionerna. 

Speakerns röst ljuder ur högtalarna. ”From Mexico, Vanesa de la Torre! From Japan, Hiraku Fukuoka! From France, Jeanne Lehair! From Sweden, Emma Varga!”. Totalt 54 namn ropas upp på damsidan varav sex svenska. Och så är loppet igång.

Två studentatleter tar sig upp ur vattnet.
Triathlon bestod av tre delmoment - simningen, cykling och löpning.

Hoppas på uppsving för Linnéuniversitetet

Projektledaren för Linnéuniversitets räkning heter Philip Lind. En vältränad ung man som är ordförande för studentorganisation Föreningen idrottsliga Kalmarstudenter (FIKS) och som nyligen tagit examen vid lärosätet. Sin vana av att vara ordförande med rutin av att samordna till trots berättar han utan omsvep med ett avväpnande leende att det har varit krångligt att få ihop organisationen kring student-VM. Antalet parter som gemensamt arrangerar evenemanget är nio till antalet och alla vill väl men samarbete kräver tålamod och arbete.

- Det är ett stort projekt med 130 atleter från drygt 30 länder och flera olika organisationer, det har varit svårt att kombinera alla ambitioner. Men med det sagt så blir resultatet väldigt bra och det vi gör är superviktigt, säger Philip Lind.

Det är ett stort projekt med 130 atleter från drygt 30 länder och flera olika organisationer, det har varit svårt att kombinera alla ambitioner. Philip Lind

Philip Lind

Vilket värde skapar student-VM för Linnéuniversitetet?

- Om man vill representeras internationellt, vilket Linnéuniversitetet vill, så måste man få hit den här typen av tävlingar. Jag hoppas att det leder till att fler studenter kommer hit och att Linnéuniversitetet får lite uppsving av det här, att det kommer fler internationella studenter. Många internationella studenter kommer redan hit och det är en jättebra stad att plugga i, allting är nära - och så finns även sportmöjligheten. Att träna med andra studenter är magiskt!

Två löpare kämpar.
De snabbaste löparna sprang fem km på 16 min.

Läs mer: Kalmar - från industriort till universitetsstad

Ingen pallplats för Varga

Efter en stark prestation i simningen och en bra växling ut på cykeln, trots lite krångel med våtdräkten, gick det lite sämre när det var dags för löpningen för Emma Varga. Under det första varvet kände hon av en stelhet i vänster baksidalår, det andra varvet gick lite bättre. Trots en stark insats blev det ingen pallplats den här gången för 21-åringen som gjorde sitt första internationella mästerskap som senior.

- Det var tufft från början till slut egentligen men samtidigt kul att vara med. Internationellt så kan tjejerna dels simma som bara den och sen är det hårt på cyklingen. Det är en annan fart. I Sverige kan jag lägga mig i mycket bekvämare simtempo från början och många gånger får jag jobba själv på cyklingen, säger hon.

Emma Varga, till vänster i bild, trampade på bra men insatsen räckte inte till pallplats.
Emma Varga, till vänster i bild, trampade på bra men insatsen räckte inte till pallplats.

Drömde om USA - men valde Linköping

Länge närde Emma Varga en dröm om att åka till USA och plugga på college där idrottskulturen är annorlunda jämfört med här hemma. Den plats som föreningslivet har i Sverige administreras i stort av gymnasier (high school) och lärosäten (college) som försöker integrera skolgång med idrott. Enligt Vargas sätt att se på saken bör det ligga i lärosätens intresse att möjliggöra för idrottare att träna. I hennes fall föll valet av studieort till slut på Linköpings universitet, mycket med anledning av att LiU via samarbete med Rikstriathlongymnasiet i Motala erbjuder stöd och möjlighet att elitträna vid sidan av studierna.

- Det stora problemet efter gymnasiet har varit att hitta ett ställe där man kan kombinera idrott och studier på ett bra sätt. Jag trivs väldigt bra med min tränare som finns i Motala och coachar Rikstriathlongymnasiet. Vi har ett samarbete som fungerar väl och det är ingenting jag vill avbryta. Jag ville helt enkelt ha möjligheten att fortsätta idrotta hemma och jag valde Linköping för idrottsmöjligheterna, förklarar hon.

Det stora problemet efter gymnasiet har varit att hitta ett ställe där man kan kombinera idrott och studier på ett bra sätt. Emma Varga, student

Emma Varga, student

Idrotten har hjälpt Varga med studierna

- USA ligger långt bort och har en lite annorlunda träningskultur. Sen vill jag i framtiden även hitta en bra internationell träningsgrupp där jag kan träna med andra duktiga tjejer. 

Hur ser du som atlet på att kombinera idrott och studier?

- Det har gynnat mig väldigt mycket, en som har mycket energi och är sprallig, att kunna träna och plugga. Det är bra att ha någonting vid sidan av idrotten att falla tillbaka på och så skapar man en struktur i vardagen. Jag har gjort det så länge jag kan minnas. Jag tränade ganska mycket redan när jag gick på mellanstadiet och för mig har det varit ett jättebra alternativ. Man får liksom två olika umgängen, det bästa av två världar.

Alla teman på Aha
Följ #upptäckaha och #framtidenscampus