Bostadspusslet
Arkitektur & campus

Korta kötider för studentbostäder i Finland

Skrivet av Erik Holmlund 06 augusti 20194 min att läsa

Emma Savela och Ellen Heikkilä, studerar vid Aalto-universitetet i Espo, utanför Helsingfors

Undersökningar visar att Finland har Europas nöjdaste studenter när det gäller studentbostäder. Exempelvis bor bara fyra procent av de studerande kvar hos sina föräldrar, vilket är lägst andel i hela Europa, enligt undersökningen Eurostudent V.

– Studenter är ganska nöjda med sin boendesituation. Hur nöjd man är beror såklart på fastigheten, läget och så vidare. Men studenter är oftast ganska nöjda eftersom bostäderna ligger nära bra kommunikationer eller precis vid campus. Har man ett väldigt bra läge så kanske man kan vara beredd att kompromissa lite med annat. Om jag ser till mina vänner och en allmän känsla, så är nog de flesta väldigt positiva, säger Ellen Heikkilä.

– Tack vare systemet vi har här i Finland så är studentlägenheter billiga i förhållande till vanliga lägenheter, säger Emma Savela.

Arkitekten och formgivaren Alvar Aalto har designat och skapat större delen av campus på Aalto-universitetet utanför Helsingfors.
Arkitekten och formgivaren Alvar Aalto har designat och skapat större delen av campus på Aalto-universitetet utanför Helsingfors.

De är studenter på Aalto-universitetet i Espo, utanför Helsingfors och studerar på arkitektprogrammet där och är engagerade i studentkåren och den lokala studentbostadsorganisationen. De företag, stiftelser eller organisationer som vill bygga studentbostäder i Finland kan få statligt stöd, förutsatt att man inte har något vinstintresse. Modellen gör att studentbostäder kan byggas till en väsentligt lägre hyreskostnad än andra bostäder.

– Vi planerar att bygga omkring 1000 nya campusnära studentbostäder på campus. Det har tagit lite tid, men det går framåt och nu känner vi oss säkra på att vi kommer kunna genomföra det, även om det ligger några år framåt, säger Ellen Heikkilä.

Jag tror det är jätteviktigt att hitta gemensamma ytor även om man bygger ettor. Emma Savela, student

Emma Savela, student

84 procent av studenterna är nöjda eller mycket nöjda med studentbostadssituationen i Finland (Eurostudent V), vilket är det bästa resultatet i hela Europa. Emma Savela tror att den rådande bostadssituationen kan spela en viktig roll för vilka studenter ett lärosäte kan lyckas rekrytera.

– Jag tvekade inte över att flytta hit. Man känner en trygghet, att bostadsfrågan kommer lösa sig. Särskilt om man ska flytta hit från en annan stad så betyder det mycket att man vet att det finns bostäder, säger Emma Savela.

I Sverige är bostadssituationen mer ansträngd för unga än vad den är i Finland. Enligt studentbostadsföretagens årliga rapport råder brist på studentbostäder i ungefär hälften av de studieorter där högre utbildning bedrivs. Problemet är generellt sett större på större studieorter. Akademiska Hus hör till en av de aktörer som verkar för att ändra på det.

Om jag ser till mina vänner och en allmän känsla, så är nog de flesta väldigt positiva Ellen Heikkilä, student

Ellen Heikkilä, student

Förutsättningarna för att bygga studentbostäder skiljer sig till viss del åt regelmässigt. I Sverige har Boverket 100 procent tillgänglighetskrav vid nyproduktion av hyreslägenheter. I Finland är motsvarande siffra 5 procent vid byggnation av studentbostäder, vilket gör att man kan hålla ned kostnaderna en del.

Ett vägval för alla aktörer som vill bygga studentbostäder är huruvida man ska bygga ettor, eller lösningar där man delar på vissa ytor. I Finland har man valt att bygga en stor andel ettor.

– Vi har tänkt mycket på detta. Ett stort problem bland studenter över lag är att de känner sig ensamma, vilket såklart inte är bra. Samtidigt vill studenter bo själva och man kan fråga sig hur det går ihop. Vi har en dedikerad specialist på vårt kontor för hur vi kan öka antalet nätverk och föreningar. När vi bygger nytt så blir det företrädesvis ettor, men i husen ska det så långt det är möjligt finnas gemensamma ytor. Förhoppningsvis kan vi få människor att mötas där. Det är också viktigt att känna att man har sitt eget ställe för vila och återhämtning, säger Ellen Heikkilä.

– Jag tror det är jätteviktigt att hitta gemensamma ytor även om man bygger ettor. Att man har sitt eget ställe, men vet vart man kan vända sig för att hitta andra. Jag delar idag en trea med en person till, vi har var sitt rum men delar vardagsrum. Det tycker jag är den perfekta lösningen, säger Emma Savela.

 

Alla teman på Aha
Följ #upptäckaha och #framtidenscampus